logo
唔少絲打都鐘意食外表精緻色彩繽紛嘅甜品,嚟獎勵自己整日工作過後嘅辛苦。但係一件菂菂式式嘅甜品,當中糖份同熱量係非常高,絲打除咗有增重嘅罪  ......更多內容 »
糖尿病
logo
好多絲打都鐘意食甜品,但擔憂甜品熱量多致肥,又怕糖份高容易患上糖尿病,究竟有咩方法可以食得開心又冇罪惡感呢?   6大  ......更多內容 »
糖尿病
logo
要控糖嘅絲打唔洗再心思思啦!為大家推介兩個美味又控糖嘅食譜,當中還包括至愛嘅甜品,患有糖尿病及妊娠糖尿嘅絲打都岩食架! &  ......更多內容 »
糖尿病
logo
高脂肪的食物會造成心血管疾病似乎已成定論,但美國俄亥俄州立大學的研究發現碳水化合物更會增加血管積聚的脂肪水平。該研究針對飲食對心血管疾病的影  ......更多內容 »
糖尿病
logo
二型糖尿病日趨年輕化,有患者三十歲開始就出現病症,有調查顯示,全球每年約有五百多萬人死於糖尿病的併發症,平均六秒就致一人死亡。而糖尿病主  ......更多內容 »
糖尿病
logo
香港中文大學透過分析一萬多個糖尿病個案發現,當中兩成糖尿病患者都是早發性的,即是在四十歲前已發病,患者平均在三十三歲便發病,而年紀最小的患者  ......更多內容 »
糖尿病
logo
每天三十分鐘運動有助我們身體健康,特別是糖尿病患者,能幫助他們穩定血糖。 奧地利有研究收集了逾九百名二型糖尿患者的運動數據,發現當中三成患者  ......更多內容 »
糖尿病
logo
多進食穀物類食物有助預防血糖的波動,有外國研究就發現,進食麥包較進食白麵包的人在餐後血糖急升的情況較輕微,可降低患上二型糖尿病的風險。研究比  ......更多內容 »
糖尿病
logo
意大利一項研究發現早期糖尿病患者日常食用橄欖油、全麥食品及海鮮,可有效控制病情。研究人員在八年間跟進一批未需服用控制血糖藥物的初期糖尿病患者  ......更多內容 »
糖尿病
logo
糖尿病人需要定時「篤手指」來監察血糖值以便控制病情,都可以說是非常麻煩,但有病人即使按時食藥打針病情仍不理想。瑪麗醫院早年引入了廿四小時血糖  ......更多內容 »
糖尿病
« First‹ Previous1234567Next › Last »

      請立即 click 
香港健康網絡 Healthlink.hk
更健康 香港健康網絡 YouTube Channel  更健康 香港健康網絡 Facebook